Hvad er en aktiesparekonto?

Lad os lige starte med de typiske spørgsmål, som kan afklare lidt om, hvad en aktiesparekonto er og hvad den kan bruges til?

En aktiesparekonto kom i 2019 og er en ny investeringsform, som skal gøre det mere enkelt og nemmere for dig, at investere. Men der er altså delte holdninger til den 🙂

  • Alle privatpersoner kan gratis oprette én aktiesparekonto pr. snude.
  • Man kan pt. maksimalt indskyde i alt 102.300 kr.
  • Man kun investere for frie midler (opsparing) og ikke pensionsmidler eller midler fra en virksomhed.
  • Man får en kontant aktiesparekonto som er tilkoblet med et depot. Man overfører derfor pengene til kontoen og når man så handler aktierne bliver de placeret i depotet.
  • Man havde forventet en forhøjelse af indskuddet i 2021 – 2022, men dette skal vedtages i Folketinget. Så vi må vente spændt på om det sker.
  • Man kan investere i børsnoterede aktier og aktiebaserede investeringsforeninger.
  • Du betaler kun 17% i afkastskat, hvor man typisk betaler 27 – 42% i skat ved et almindelig depot.
  • Din bank sørger for indberetningen til SKAT.
  • Du beskattes af værdistigningen ved årets udgang – uanset om du har solgt eller ej.
  • En aktiesparekonto er egnet til de fleste formål – om man har en stor eller lille formue, er ny eller “gammel” investor.
  • En aktiesparekonto kan bruges som primær eller supplerende opsparing. Jeg bruger min som supplerende opsparing.
  • Man kan oprette en aktiesparekonto i sin bank eller hos Saxo Bank. Nordnet har meddelt at de tilbyder en aktiesparekonto i ultimo 2021.

Beskatning

En aktiesparekonto følger princippet “lagerbeskatning”. Det betyder, at man hvert år “gør sit lager op” og er der sket en værdistigning, skal du betale skat af stigningen.

Men, hvornår skal jeg betale skat på min aktiesparekonto?

Værdien af din aktiesparekonto opgøres ultimo hvert år og efterfølgende skal du betale skat. Din bank trækker automatisk skatten fra din aktiesparekonto og efterfølgende skal du selv overføre pengene dertil. Du kan altid indskyde et beløb svarende til skattebetalingen i det kalenderår, hvor skatten betales.

Hvordan beregnes skatten?

Eks. du har købt aktier for 20.000 kr., og pr. 31.12.2021 er de steget til 25.000 kr. Du skal derfor betale 17% i skat af de værdistigningen på 5.000 kr. 5.000 * 17% = 850 kr. Hvis dine aktier året efter er steget fra 25.000 kr. til 35.000 kr., skal du igen betale skat af stigningen. Men kun den stigning der har været fra året før. Så man afregner de 17% på den ekstra stigning på 10.000 kr. og ikke på hele stigningen på 15.000 kr. 10.000 * 17% = 1.700 kr. Disse penge skal du selv indskyde hvert år for, at betale skatten. Men din bank sørger for at afregne med skat.

Sammenligning med et almindelig depot:

Hvis du havde lavet samme investering på et almindeligt depot, så ville du først skulle betale skat, når du solgte aktierne. Det kaldes realisationsbeskatning. Det betyder, at man først betaler skat af sine gevinster, den dag man realiserer dem. Altså sælger med et positivt afkast. Du har købt aktier for 20.000 og du sælger dem, den dag de er steget til 35.000 kr. Beskatningen på et almindelig depot ligger mellem 27% og 42%. Man betaler i 2021 27% i skat af de første 56.500 kr. i aktieindkomst. Derudover hedder grænsen 42%. Så i dette eksempel, skal du betale 27% af dit afkast på 15.000 kr. 15.000 * 27% = 4.050 kr. Det er en forskel på 1.500 kr. Hvis du havde haft dine aktier på din aktiesparekonto havde du altså sparet dig selv for 1.500 kr. i skat. Men på det almindelige depot, kan du til gengæld vente med, at afregne skatten til du sælger, hvor du på aktiesparekonto skal have penge op af lommen hvert år. Hvilken metode du bedst kan lide, er op til dig.

Hvad hvis mine aktier falder i værdi?

Hvis du har tab et år, så vil du få 17% i fradrag af tabet og dette gemmes på kontoen til året efter. Fradraget fungere kun på din aktiesparekonto og kan ikke kombineres med andre investeringer.

Kan jeg hæve penge fra min aktiesparekonto?

Ja, du kan overføre penge til og fra din aktiesparekonto, som du ønsker. Dog kan man maksimalt indskyde 102.300 kr. i alt.

Ting du skal være OBS på med en aktiesparekonto

  • Hvis du har investeret for max beløbet, altså de 102.300 kr. og dine aktier stiger med f.eks. 100.000 kr. så skal du selv finde 17.000 kr. til at afregne skatten – hvis du ikke har pengene stående, så skal du sælge nogle af dine værdipapirer. Gør du det – kan du ikke sætte pengene ind igen, fordi du har nået grænsen på de 102.300 kr. Det er derfor attraktivt og lade dine gevinster stå og selv indskyde skatten, da man gerne må indbetale skatten selvom man har ramt max. Du vil altså godt kunne sælge nogle af dine værdipairer og købe andre. Men tager du først pengene ud af aktiesparekonto, når du har ramt loftet, kan de ikke komme retur igen. Med mindre loftet hæves fra den politiske side.
  • Lad os sige du har indsat 85.000 kr. og købt aktier for dem alle og de 5 mdr. efter er steget til 120.000 kr. ved årets udgang. Så kan du ikke indskyde de resterende 17.300 kr. fordi kontoen samlet set har ramt max ved årsskiftet. Så der kan det være en god idé at indskyde hele beløbet inden, hvis du ønsker det. Men det skal ske i samme kalenderår.
  • Det er altid ved årets afslutning, at den den samlede værdi måles af konto og depot, og denne værdi afgør, hvor meget der kan indskydes på kontoen i det følgende kalenderår. Du må derudover indbetale beløb til dækning af skattebetalingen i det år, skatten skal betales. Det sker typisk i februar, når året er gjort op.
  • Mange vil mene, at det er en ulempe at skulle betale skat af penge, du ikke har tjent endnu, så du kan være nødt til at finde penge i frie midler til betaling af skatten. Omvendt får du også fradrag for tab, uanset om du har realiseret tabet eller ej.

Jeg synes selv, at aktiesparekonto er smart. Jeg kan godt lide at sprede mine investeringer lidt. Så jeg har et almindelig depot, en aktiesparekonto og Nora. Nora er Nordeas investeringsrobot, som investerer et aftalt beløb for mig automatisk hver måned og uden kurtage.

Mig og Nicolai har en hver, da den ikke kan laves fælles, som eks. et almindelig depot kan. Men vi har derfor begge en aktiesparekonto for at udnytte den lavere beskatning, et almindelig depot – da vi også gerne vil skatte udsætte på nogle af vores langsigtede investeringer også Nora.

Nora trækker automatisk hver måned 1.000 kr. fra os hver. Pengene bliver automatisk investeret og det er genialt, for så skal man ikke selv tage stilling til, hvad man skal købe eller huske det. Denne startede vi i januar og den har faktisk genreret 8 % allerede, så jeg er meget tilfreds – so far!

Uanset hvad – så er der nogle som elsker aktiesparekonto og nogle der ikke gør. Så du skal finde ud af, hvad du vægter højest og hvordan du vil fordele dine investeringer. Jeg kan personligt bedst lide at sprede tingene lidt 🙂 Har du spørgsmål, så smid dem endelig i en kommentar herunder.

Del indlæg

Facebook
Twitter
Pinterest

Andre indlæg