Hvad koster det at få en baby?

Puha, jeg kan huske, da Nicolai og jeg stod med en positiv graviditetstest – 2 måneder efter vi var blevet kærester! Det var en blanding af et chok, en lille glæde, en usikkerhed og en masse økonomiske bekymringer!

For, hvor skulle vi bo? Han havde huset sydpå og jeg havde lejligheden i hjertet af Frederiksberg C. Egentlig lidt et luksus-bolig-problem – men altså, hvem af os skulle sælge vores bolig og satse på den andens hjem? Ret grænseoverskridende, når man har været kærester i 2 måneder. Men, ja vi var ikke i tvivl om, at vi ville være sammen og have et barn sammen – vi havde bare ikke lige tænkt, det skulle være allerede – men sådan blev det. Jeg gik derfor all-in i mit lille økonomiske hoved og begyndte at regne på tingene…

Og ja, som I jo ved – så vandt Nicolai boligsituationen, da vi endte i hans hus på Sydsjælland. Men nu er huset også mit, og han nåede faktisk aldrig at bo i det uden mig – så det har føltes ret fælles fra start. Og selvom jeg kan savne København, så er jeg faktisk alligevel blevet lidt vild med Sydsjælland. Både de billigere boligpriser, men bestemt også naturen! 😊

Men altså, en baby betyder jo maaange ting for ens kommende liv og noget af det, som ændrer sig – ja det er jeres ØKONOMI – den er stensikker! For der er faktisk både start omkostninger, nye faste udgifter i budgettet, løbende udgifter og evt. ændring i indtægt for en periode, når man går på barsel eller hvis man ønsker at gå ned i tid.

Men, hvad koster sådan en baby egentlig?

Da vi ventede Nola, ville vi gerne købe alt fra nyt! Altså som i ALT. I dag synes jeg det er lidt fjollet og til lillebror, arver vi og køber også nogle ting brugt. Men jeg ved, at mange har det ligesom, vi havde det. Så derfor kan man tage udgangspunkt i “en luksus baby” eller en “budget- og bæredygtig baby”. Måske lidt strengt at sætte det sådan op – men altså det er jo rigtigt nok. Det er luksus og købe alt nyt og det er bestemt ikke bæredygtigt. Dermed ikke sagt, at det ene er mere rigtigt end det andet – men jeg kender jer jo efterhånden – og I er forskellige. Så derfor de to setup!

Jeg lavede en liste, som jeg nok skal dele med jer. Alt hvad vi ønskede at købe os, kostede ca. 45.000 kr. i start omkostninger. Det var ud fra vejledende udsalgspris og det var de gode, dyre mærker, som jeg havde set mig lun på. Men, så gik der tilbudsjæger i den! Så vi endte med at få forhandlet en masse priser ned – både pga. online prismatch og fordi vi lagde en stor ordre i én butik. Vi endte med at betale ca. 30.000 kr. for alle tingene (listen skal nok komme i et opslag for sig).

Så, jeg vil sige det sådan;

 • En Luksus Baby, der får alt fra nyt i de dyre mærker, koster som minimum omkring 30.000 kr. i startomkostninger.
 • En Budget- og Bæredygtig Baby, der får noget fra nyt og andet brugt, koster omkring 15.000 kr. i startomkostninger.

En god startpakke til jeres kommende baby indeholder følgende (efter min mening)

De store ting, som man kan være heldig, at forældre vil spæde til med!

 • Tøj
 • Barnevogn og evt. lift. inkl. madras og lagen (2-3 stk)
 • Babyalarm
 • Regnslag og myggenet til barnevognen, hvis det ikke medfølger.
 • Autostol, hvis man har bil.
 • Puslebord og- eller pusleplade (vi har brugt en Ikea malmkommode og påsat en pusleplade samt et puslehynde)
 • Babybadekar og indsats – evt. vaskefad til lorte bleerne (det kaldes hoved-hale-fad mener jeg)
 • Babydyne med to-tre sæt sengetøj og lagen til (de skider pludselig igennem ret voldsomt kl. lort om natten)
 • Tremmeseng, bedside eller vugge inkl. madras og evt. sengerend. Denne gang bruger vi vores bedside fra Nola også en Najell babynest/lift. Denne bruger vi også istedet for en lift i barnevognen. Så den kan spare en for både lift og babynest.
 • Sleepbag / voksipose (Guld værd, for os) Vi har brugt denne fra Nord.
 • Brystpumpe (det er ikke et must, men jeg var lykkelig for vi havde købt en, da amningen ikke fungerede med det samme. Jeg ved man kan købe en og have den liggende JUST IN CASE og returnere den, hvis man ikke får brug for den).

De små ting, som også kan være suveræne Babyshower gaver, hvis man er til den slags. Og husk man kan også få en del af nedenstående i de gratis babypakker der findes. Dem kan I finde her.

 • Bleer, blespand, engangsvaskeklude, vådservietter eller vat
 • Zinksalve mod rød numse. Vi brugte Olivu fra apoteket og bruger det stadig, så Nola har nærmest aldrig haft rød numse.
 • Vatpinde og termometer
 • Sutter og sutteflasker, man ved aldrig om man kan amme! Jeg havde mit besvær med Nola, og er glad for vi havde flaskerne klar.
 • Ammeindlæg, amme bh’er og store hygiejnebind
 • Babyolie, børste, tættekam og neglesaks
 • D-dråber og saltvandsdråber til næsen

Hvis I starter med ovenstående, så kommer I langt. Det eneste baby har brug for i den første tid er massere kærlighed, mælk og nærvær. Så lad jer ikke rive med af alle de fine ting man kan købe! Husk man får også mange gaver OG hvis man holder barnedåb er det rart, at der stadig er ting, som man kan ønske sig der 🙂

KH Moneymum <3

Del indlæg

Facebook
Twitter
Pinterest

Andre indlæg